1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu
Szlankę wody zagotować ze szczyptą soli w teflonowym rondelku, a gdy zawrze, dodać masło i gotować przez chwilkę na małym ogniu. Następnie wsypać całą przesianą mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na maleńkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondelka.
Wtedy zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a potem wbijać jajka (po jednym) i nadal mieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i piec każdą część na odzielnej blasze, w gorącym (200 stopni) piekarniku przez około 20 minut, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia.
W międzyczasie przygotować krem. Budyń przygotować według przepisu (nie dodając jednak ani cukru, ani jajek). Masło utrzeć na krem z cukrem i jajkiem, następnie dodać rum lub brandy. Jedną warstwę karpatki posmarować kremem i przykryć drugą warstwą. Posypać obficie cukrem pudrem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl