MENU
ZWIŃ MENU
Składnik ser żółty został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Musaka

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

2 cebule
1-2 ząbki czosnku
7-8 łyżek oleju z oliwek
45 dag ugotowanej baraniny
10 dag pieczarek
2 łyżki zieleniny
2 łyżki ketchupu
sól, pieprz
3 łyżki mąki
8 dag sera żółtego
3 jaja
2 szklanki jogurtu

Zapiekane z sera żółtego » zobacz przepis

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane

Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
 
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz

Zapiekane z sera żółtego » zobacz przepis

Makaron zapiekany z cebulą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól

Zapiekane z sera żółtego » zobacz przepis

Zapiekanka bałkańska

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pomidorów
750 g bakłażanów
750 g cukini
3 cebule
150 g tartego żółtego sera
50 g bułki tartej
1 szklanka oliwy

Zapiekane z sera żółtego » zobacz przepis

Zapiekanka z dorsza

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

40-50 dag filetów z dorsza
15 dag boczku wędzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5 dag sera żółtego
sól

Zapiekane z sera żółtego » zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie beszamelowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1,20 kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30 g sera szwajcarskiego lub trapistów

Sos beszamelowy:
40 g masła lub margaryny
40 g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup

Zapiekane z sera żółtego » zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Zapiekane z sera żółtego » zobacz przepis

Ryba zapiekana z pieczarkami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne


1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz

Zapiekane z sera żółtego » zobacz przepis