MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka z dorsza

Formy potrawy: Zapiekane, Dania rybne

Składniki

40-50 dag filetów z dorsza
15 dag boczku wędzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5 dag sera żółtego
sól

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać i posiekać.

Boczek pokroić na nieduże, cienkie plasterki. Filety z dorsza podzielić na małe płaskie kawałki.

W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem oraz szczyptą soli.


Ostatnią, wierzchnią warstwę zrobić z plasterków boczku, po czym zalać ją mlekiem rozmieszanym z jajami i tartym serem.

Zapiekać w gorącym piekarniku (około 30 minut) i przed podaniem posypać siekaną zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

Pikantna zupa z dorsza

Forma potrawy: Zupy, Dania rybne

1,2 kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25 dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup

Dorsz w sosie musztardowym

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

100g dorsza
suszony estragon
szczypta soli
olej
1/2 łyżki musztardy
pieprz
łyżka śmietany
łyżka rzeżuchy
1/10 l wywaru z warzyw

Filety z dorsza zapiekane z serem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów z dorsza
10 dag utartego ostrego sera
kieliszek wytrawnego wina
20 dag świeżej śmietany
wywar z włoszczyzny
15 dag pieczarek
odrobina masła
pieprz
sól