MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka bałkańska

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

750 g pomidorów
750 g bakłażanów
750 g cukini
3 cebule
150 g tartego żółtego sera
50 g bułki tartej
1 szklanka oliwy

Przyrządzanie

Cukinie i bakłażany obrać i pokroić na plasterki. Obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie odsączyć.

Pomidory pokroić na grube plastry. Cebulę pokroić i przesmażyć w 3 łyżkach oliwy.

Naczynie żaroodporne wyłożyć cebulą i układać warstwami bakłażany, cukinie i pomidory, przesypując każdą warstwę solą, pieprzem oraz serem i polewając oliwą.

Zakończyć warstwą pomidorów i posypać tartą bułką.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bałkańska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Sałatki

8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

Zapiekanka z papryki

Forma potrawy: Zapiekane

60 dag papryki
2 łyżki masła
10 dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy