MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, ryby i owoce morza zostały zaznaczony na zielono

Wątróbka z łososia

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500 g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Pomidory pieczone z anchois

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Kolacje, Śniadania

8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Pstrąg pieczony w folii z ryżem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla, Kolacje

4 torebki ryżu (400 g)
4 pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
pęczek koperku
sól
pieprz
 

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

250 g makaronu muszelki
200 g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125 g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Avocado z krewetkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

2 owoce avocado
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25 ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Łosoś z ryżem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Bałkańska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Sałatki

8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz

potrawa z ryb i owoców morza » zobacz przepis