MENU
ZWIŃ MENU
Składnik migdały został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Ciastka ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera

Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Kardynał

Forma potrawy: Napoje, Koktajle bezalkoholowe

Proporcje na 2 porcje:
100 g truskawek
50 g malin
1 łyżka cukru
250 ml bardzo zimnego pełnotłustego mleka
1-2 łyżki bitej śmietany
1 łyżeczka posiekanych migdałów
1 łyżeczka posiekanych pistacji

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Mazurek pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
 
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150 g cukru pudru
100 g migdałów

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasta

półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8 dag mielonych migdałów
3 dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
 

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem

Forma potrawy: Desery

 
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
 
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
 

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Ryż biryani

Forma potrawy: Dania główne

500 g ryżu długoziarnistego
500 g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150 g masła
200 g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50 g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Desery

połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250 ml lodów śmietankowych
5 dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu

potrawa z migdałów » zobacz przepis