MENU
ZWIŃ MENU

Ryż biryani

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz. 5 min.

Składniki

500 g ryżu długoziarnistego
500 g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150 g masła
200 g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50 g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)

Przyrządzanie

Mięso pokroić w kostkę o wimiarach 3 na 3 centrymetry. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pieprz, kardamon, migdały i połowę kminku utłuc w moździerzu.

Rozgrzać połowę masła w rondlu, zrumienić cebulę na złoto. Wyjąć połowę cebuli i odstawić. Do masła z cebulą włożyć mięso i jogurt, osolić do smaku.

Smażyć do silnego zrumienienia mięsa, czesto mieszając. Dodać przygotowane przyprawy, kolendre i chilli, dokładnie wymieszać, smażyć na małym ogniu jeszcze 5 minut, odstawić.

W naczyniu żaroodpornym rozgrzać resztę masła, wsypać umyty i dobrze odcedzony ryż, dodać resztę kminku i podsmażoną odłożoną cebulę, liście laurowe, turmerik (czyli kurkumę) i sól, smażyć na mocnym ogniu przez 5 minut.

Odsypać z naczynia ryż zostawiając na dnie warstwę ok. 1 cm, przełożyć warstwą mięsa, następnie ryżu tak, aby w tym przekładańcu ryż był wierzchnią warstwą. Dolać wody na 2 cm ponad ostatnią warstwę ryżu.
Gotowac do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż.

Wstawić przykryte naczynie do średnio rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

W tej potrawie mięso może być zastąpione przez jarzyny, np. bakłażan, kabaczek, kalafior, itp.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dynia zapiekana z ryżem

Forma potrawy: Zapiekane

70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy

Chińska patelnia z dynią hokkaido

Forma potrawy: Dania główne

1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody

Do podania:
ryż brązowy

Pierś kurczaka z ryżem lub makaronem

Forma potrawy: Dania główne

2 piersi z kurczaka
łyżka oliwy
mała puszka grzybów w wodzie
pół szklanki słodkiej śmietanki
dużo pieprzu
ugotowany makaron lub ryż

Pilaw indyjski

Forma potrawy: Dania główne

 
40-50 dag baraniny z mostka
125 ml octu 3%
25 dag długoziarnistego ryżu
500 ml rosołu
12 dag sklarowanego masła
300 ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól