MENU
ZWIŃ MENU
Składnik migdały został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zupa dyniowa z prus wschodnich

Forma potrawy: Zupy

500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Tarta gruszkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany

Na wierzch:
250 g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500 g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Zupa oszwabka

Forma potrawy: Zupy

2 łyżki mąki
1250 ml mleka
2 goździki
cynamon
3/4 szklanki cukru
3 migdały
2 żółtka
grzanki

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Wątróbki z indyka po żydowsku

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz

potrawa z migdałów » zobacz przepis

Parfait dyniowe

Forma potrawy: Desery

300 g dyni (np. Hokkaido)
250 g śmietany kremowej
100 g miodu
1–2 laski wanilii
50 g ciasteczek migdałowych (amaretti)

potrawa z migdałów » zobacz przepis
«« « 4 5 6 7 8 9 10