MENU
ZWIŃ MENU

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8 dag mielonych migdałów
3 dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
 

Przyrządzanie

Zagnieść szybko mąkę z tłuszczem, jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem rumowym na jednolitą masę. Wstawić na pół godziny do lodówki.
 
Podgrzać w rondelku marmoladę porzeczkową, wymieszać z mielonymi migdałami.
 
Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie na grubość około 3 milimetrów.
 
Wyciąć z ciasta 30 kółek o średnicy 6-7 centymetrów. Na środku każdego kółka położyć trochę migdaţowego nadzienia. Z trzech stron zawinąć brzeg do środka, a następnie udekorować każde ciastko rodzynką.
 
Ułożyć muszelki na posmarowanej tłuszczem blasze piekarnika.
 
Piec około 12 minut w temperaturze 175 stopni C. Kiedy muszelki ostygną, posmarować lukrem z cukru pudru, rumu i łyżki wody.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki

Muszelki z tuńczykiem

Forma potrawy: Dania główne

225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe

Trufle w czekoladzie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

5 paczek herbatników
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
żółtko
2 łyżki kakao
2 zapachy rumowe
czekolada

Makaron z tuńczykiem i anchois

Forma potrawy: Dania główne

paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10 dag startego parmezanu (niekoniecznie)