Forma potrawy: Dania główne
800 g bobu
100 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
2 gałązki cząbru lub 1 łyżeczka cząbru suszonego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
750 g szparagów
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
2 żółtka
sól, pieprz
sok z cytryny (niekoniecznie)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje
1 kg szparagów
100 g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól
Forma potrawy: Dania główne
1 kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
1 szklanka bulionu
Forma potrawy: Dania główne
20 dag ryżu
400 ml mleka
4 dag masła
wanilia
sól
10 dag rodzynków
3-4 żółtka
5 dag masła do żółtek
6-8 dag cukru pudru
20 ml likieru Maraschino
Forma potrawy: Dania główne, Desery
500 g cukini
150 g sera cheddar
70 g krakersów
100 g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15 dag selera
10 dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli
Kurczak zapiekany pod beszamelem
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak (około 1,5 kg)
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
1 kawałek selera
1 mała cebula
2 łyżki przesianej bułki tartej
2 łyżki masła
pieprz, sól
Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
ok. 500 ml mleka
2-3 łyżki śmietanki
2 żółtka
pieprz, sól