Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje
70 dag marchwi
1-2 cebule
10 dag świeżego boczku
natka pietruszki
tymianek
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
400 g bakłażanów
300 g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu
Forma potrawy: Dania główne
500 g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100 ml oliwy
sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
50 dag dyni
20 dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
80 dag porów
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu do posypania
Sos beszamelowy:
150 ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Dania główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
Forma potrawy: Dania główne
25 dag ryżu
1/2 litra wywaru z drobiu
10 dag suszonych śliwek
8 dag grzybów suszonych
100 ml śmietany
żółtko
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny