MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Szarlotka z cynamonem

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg mąki
20 dag margaryny
2 jaja
surowe żółtko
15 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Murzynek z owocami

Forma potrawy: Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4 kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
5 jaj
15 dag (8 łyżek) cukru
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4 dag margaryny
15 dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Lukier:
1 białko
10 dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Tort jogurtowo-brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy

Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Strudel z nadzieniem migdałowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
350 g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
 
Nadzienie:
300 g migdałów
300 ml mleka
180 g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania

Ciasta z owoców » zobacz przepis