Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
Tłuszcz utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Dodać do masy żółtka i pozostałe dwa całe jajka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm, napełnić ciastem.
Piec 40 minut w temperaturze 200°C. Ubić białka z pudrem, posmarować tym ciasto na 20 minut przed zakończeniem pieczenia.
Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę.
Utrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Dodać do jogurtu z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.
Kiedy masa lekko zastygnie, wymieszać z ubitą śmietaną.
Osączyć morele, obłożyć spód tortu, posmarować kremem.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Przykryć drugą częścią, posypać pudrem.
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Tort czekoladowy z brzoskwiniami
Forma potrawy: Ciasta
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol - wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy