MENU
ZWIŃ MENU

Tort jogurtowo-brzoskwiniowy

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy

Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny

Przyrządzanie

Tłuszcz utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Dodać do masy żółtka i pozostałe dwa całe jajka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm, napełnić ciastem.

Piec 40 minut w temperaturze 200°C. Ubić białka z pudrem, posmarować tym ciasto na 20 minut przed zakończeniem pieczenia.

Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę.

Utrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Dodać do jogurtu z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.

Kiedy masa lekko zastygnie, wymieszać z ubitą śmietaną.

Osączyć morele, obłożyć spód tortu, posmarować kremem.

Wstawić na godzinę do lodówki.

Przykryć drugą częścią, posypać pudrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń

Sos brzoskwiniowy

Forma potrawy: Sosy, Desery

200 g brzoskwiń
łyżeczka miodu
20 ml likieru brzoskwiniowego

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasta

 
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy