MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Placek drożdżowy z morelami i kremem

Forma potrawy: Ciasta

 
Na ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
 
Na krem:
4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
wanilia
 
Inne:
0,7 kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
 

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Ciasto marchewkowe szybkie

Forma potrawy: Ciasta


2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki swieżego oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
trochę soli
2 szklanki startych marchewek
1/2 szklanki startych orzechów lub bakalii

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

60 dag (3 szklanki) mąki
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100 dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Placek gruszkowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Syrop:
150 g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon

Inne:
1 kg gruszek
cukier puder do posypania placka

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Ciasto z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasta

200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750 g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125 ml bitej śmietany

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Kolorowy placek śliwkowy

Forma potrawy: Ciasta

1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól

Ciasta z owoców » zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

Ciasta z owoców » zobacz przepis