Forma potrawy: Zapiekane
10 dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy
Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa
Forma potrawy: Zapiekane
10 dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej
Do podania:
sałata
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
200 g mrożonych krewetek
40 g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz
Do podania:
piwo
Forma potrawy: Zapiekane
polędwica wędzona
margaryna
ser żółty ostry
chleb tostowy
musztarda
przyprawa do grilla
ogórki korniszony
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
20 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz
Do podania:
grzanki z bułki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
Sałata faszerowana po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki