Makaron zapiekany z truskawkami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej
Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
Zielona fasolka zapiekana z jajami
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje
25 dag zielonej fasolki szparagowej
6 jaj na twardo pokrojonych w talarki
posiekana cebula
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła lub margaryny
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki utartego żółtego sera
1-2 łyżki masła
Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli
Forma potrawy: Zapiekane
300 g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50 g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50 g oliwy
Kartofle faszerowane śledziami i prawdziwkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Zapiekane
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
150 g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła
Forma potrawy: Zapiekane
1,2 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200 g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100 g startego sera gouda
Forma potrawy: Zapiekane
1–2 kg młodej cukinii
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki pomidorów bez skórki
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1/2 łyżki tymianku (majeranku, bazylii)
pieprz
2 jaja
1/2 szklanki startego sera
1/2 szklanki bułki tartej
Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki