MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka z winem

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

10 dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy

Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa

Przyrządzanie

Masło należy dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba (po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu.

Następnie śmietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym serem, dodać przyprawy i osolić.

Chleb polać sosem i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

Gorącą zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana wykwintna

Forma potrawy: Zapiekane

piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
 
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy

Grzanki vandoise

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania

 
4 kromki pszennego chleba
25 dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo
sól, pieprz
 

Pstrągi w winie

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

6 pstrągów
6 łyżek oliwy lub oleju
1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 gałązek rozmarynu
sól
pieprz

Do podania:
białe wino

Do przybrania:
cytryna

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz