Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
60 dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
Forma potrawy: Sosy
100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
1 cała pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła lub oleju
1/2 ząbka czosnku
1 żółta papryka
1/2 średniego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 szklanka niedużych truskawek
2 plastry ananasa lub 2 połówki brzoskwini z puszki
1/2 pomarańczy
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól
Forma potrawy: Zupy
2 avocado
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
mała cukinia lub ogórek sałatkowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Sos pomidorowy na jesień i zimę
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Pasztet z kurczaka, szynki i moreli
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
260 g suszonych moreli
250 g wędzonej szynki
100 ml białego wina
250 g świeżego boczku
500 g piersi kurczaka
125 ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy
Forma potrawy: Sałatki
1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu
Forma potrawy: Zupy
500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny