MENU
ZWIŃ MENU

Sos pomidorowy na jesień i zimę

Formy potrawy: Sałatki, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich

do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Przyrządzanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, rozgniesć. W garnku z grubym dnem obsmażyć na oliwie przez 5 minut pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę i seler.

Czosnek wrzucić w całości. Dodać pomidory, szczyptę cukru, zioła, listek laurowy, sól i pieprz.

Dusić 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem, czesto mieszając i uważając, by sos sie nie przypalił.

Sos powinien mieć konsystencję gestęj śmietany. Jeśli jest zbyt rzadki, to odkryć garnek i delikatnie odparować.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka na zimę

Forma potrawy: Przetwory

2 kg ogórków świeżych (może być więcej)
2 kg pomidorów zielonych
1 kg cebuli i 1 kg papryki

Soja po bretońsku

Forma potrawy: Dania główne

1 szklanka soi gotowanej lub konserwowej
100 do 200 g proteiny sojowej (w kostce lub kotlety)
przecier lub sok pomidorowy
olej
cebula
pieprz, sól

Sos pomidorowy z imbirem

Forma potrawy: Sosy

kawałek świeżego imbiru
250 g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania

Chutney pomidorowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli