MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, słodycze zostały zaznaczony na zielono

Tort bezowy

Forma potrawy: Desery

40 dag bezów
2 szklanki słodkiej śmietanki (18 proc.)
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1/4 cytryny
1 puszka ananasa
2 pomarańcze
6 mandarynek
1 kiwi
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

potrawa z słodyczy » zobacz przepis

Użądlenie pszczoły

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
50 g masła
20 g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny

Warstwa wierzchnia:
100 g masła
125 g miodu
200 g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki

Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30 g cukru
150 g masła

potrawa z słodyczy » zobacz przepis

Babeczki jabłkowe

Forma potrawy: Ciasta

25 dag mąki
8 dag cukru pudru
żółtko z jednego jajka
szczypta soli
15 dag masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
3 łyżki budyniu waniliowego
5 dag cukru
25 dag twarogu
40 dag kwaśnych jabłek
cytryna
5 dag dżemu brzoskwiniowego
3 dag siekanych pistacji

potrawa z słodyczy » zobacz przepis

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasta

Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów

potrawa z słodyczy » zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych

potrawa z słodyczy » zobacz przepis

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasta

półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8 dag mielonych migdałów
3 dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
 

potrawa z słodyczy » zobacz przepis

Eklery

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto ptysiowe:
200 g mąki
100 g masła
5 jaj
250 ml wody
sól

Krem:
120 ml śmietanki 30%
2 żółtka
120 g masła
50 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50 ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej

potrawa z słodyczy » zobacz przepis

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasta

35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia

Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego

potrawa z słodyczy » zobacz przepis