MENU
ZWIŃ MENU
Składnik wafle został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady

potrawa z waflów » zobacz przepis

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Desery

1 paczka wafli andrutów

Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych

Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka

potrawa z waflów » zobacz przepis

Deser Pischingera

Forma potrawy: Desery

1 kieliszek rumu (10 dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25 dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10 dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)

potrawa z waflów » zobacz przepis

Twarożek deserowy

Forma potrawy: Desery

40 dag twarogu
1/2 szklanki słodkiego wina
cynamon
1 łyżka cukru
1 butelka śmietany
50 dag wiśni
wafle

potrawa z waflów » zobacz przepis

Sernik z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6 dag masła lub margaryny
35 dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30 dag - 1 kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki

potrawa z waflów » zobacz przepis

Francuska sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatki

500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów

potrawa z waflów » zobacz przepis

Mazurek włoski

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel

Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego

potrawa z waflów » zobacz przepis