MENU
ZWIŃ MENU

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej

Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia

Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego

Przyrządzanie

Przygotowć ciasto:
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych otworach. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, jajka, pszenną mąką, proszek do pieczenia czekoladę oraz przyprawy korzenne. Ciasto dokładnie wyrobić.

Blachę do pieczenia wysmarować margaryną lub wyłożyć na blachę i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C. Po ostudzeniu pokroić ciasto na trójkąty lub wyciąć z niego foremką gwiazdki.

Przygotować lukier:
Cukier puder zmiksować z likierem i taką ilością wody, aby powstał gęsty lukier. Gotowe pierniczki polukrować.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Moczka skolimowska

Forma potrawy: Desery

1 litr piwa jasnego
5 dag pierników
10 dag rodzynek
10 dag migdałów
2 dag masła
cukier

Nektar miętowy

Forma potrawy: Napoje

1 litr słabego naparu z mięty
2-3 łyżki miodu
1 cytryna

Lekki domowy sernik z polewą

Forma potrawy: Ciasta

kg trzykrotnie mielonego białego sera
szklanka cukru
4 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
zapach waniliowy
sól
opakowanie biszkoptów
polewa czekoladowa
rodzynki (niekoniecznie)

Pierniczki miodowe z polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta

Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia

Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki