MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z makaronu i wędlin

Forma potrawy: Sałatki

100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami, kabanosy, szynka, chudy bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze)
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
natka pietruszki

Sałatki » zobacz przepis

Sałatka z buraków

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1 kg białej kapusty
1 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg cebuli

zalewa:
50 g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy

Sałatki » zobacz przepis

Sos pomidorowy na jesień i zimę

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich

do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Sałatki » zobacz przepis

Sałata ze szparagami

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo

sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól

Sałatki » zobacz przepis

Cukinia z sosem vinaigrette

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, Inne potrawy

3 cukinie
2 ząbki czosnku
sos vinaigrette

Sałatki » zobacz przepis

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatki

1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania

Sałatki » zobacz przepis

Zimowa sałatka z cukinii

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

4 kg cukinii
1 kg marchwi
20 dkg cebuli
4 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Zalewa:
4 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
1 szkl. octu 10 %
1/2 łyżki soli

Sałatki » zobacz przepis

Colesław z rodzynkami

Forma potrawy: Sałatki

kapusta biała
marchew
rodzynki
majonez

Sałatki » zobacz przepis