MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z warzyw i jajek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny

Do podania:
pieczywo

Sałatki » zobacz przepis

Surówka z brokułów z jabłkiem

Forma potrawy: Sałatki

30 dag brokułów
sól
kilka rzodkiewek
2 czerwone papryki
1 jabłko
1 jajo ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
1/2 szklanki majonezu
sok z cytryny
cukier
pieprz

Sałatki » zobacz przepis

Sałatka z kurczaka z owocami

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

1 cała pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła lub oleju
1/2 ząbka czosnku
1 żółta papryka
1/2 średniego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 szklanka niedużych truskawek
2 plastry ananasa lub 2 połówki brzoskwini z puszki
1/2 pomarańczy
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól

Sałatki » zobacz przepis

Sałatka morska

Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne

250 g krewetek
500 g małży
250 g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500 g ryżu
375 ml oleju
sól, pieprz

Sałatki » zobacz przepis

Sałatka ze szpinaku

Forma potrawy: Sałatki

Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula

Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek

Sałatki » zobacz przepis

Sałatka dekoracyjna z kalarepką

Forma potrawy: Sałatki

pół główki sałaty
6 rzodkiewek
młoda kalarepka
sól
4 łyżki śmietany
pieprz
garść rzeżuchy

Sałatki » zobacz przepis

Rzodkiewka po belwedersku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

4 pęczki rzodkiewek
150 ml śmietany
masło
koperek
sól

Sałatki » zobacz przepis

Sałatka rzodkiewkowa

Forma potrawy: Sałatki

2 kubki jogurtu naturalnego
2 roztarte ząbki czosnku
łyżka octu
sól
3 duże pęczki rzodkiewek
posiekany szczypiorek
 

Sałatki » zobacz przepis