MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z cukrem

Składnik cukier został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Keczup domowy Aliny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

2 kg pomidorów
25 dag cebuli
0,5 kg jabłek
0,5 kg razem: pietruszki, marchwi, selera
25 dag cukru
50 g musztardy
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka kminku
2-3 ziarna pieprzu i goździków
 

Przetwory z cukru » zobacz przepis

Chutnej wielowarzywny

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

15 dag pomidora
15 dag czerwonej papryki
10 dag marchwi
10 dag selera
10 dag kalafiora
10 dag brokułu
10 dag cebuli
10 dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 

Przetwory z cukru » zobacz przepis

Konfitury z gruszek lipcowych

Forma potrawy: Przetwory

2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku

Przetwory z cukru » zobacz przepis

Domowy przecier pomidorowy

Forma potrawy: Przetwory

2kg pomidorów
sól
cukier
łyżka oliwy lub oleju

Przetwory z cukru » zobacz przepis

Sos pomidorowy na jesień i zimę

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich

do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy

Przetwory z cukru » zobacz przepis

Pamikan bakaliowy (bezmięsny)

Forma potrawy: Przetwory

2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
 

Przetwory z cukru » zobacz przepis

Sałatka z buraków

Forma potrawy: Sałatki, Przetwory

1 kg białej kapusty
1 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg cebuli

zalewa:
50 g oliwy
1/2 butelki octu 10%
7 szklanek wody
łyżki cukru
sól do smaku
ziele angielskie
liść laurowy

Przetwory z cukru » zobacz przepis

Chutney brzoskwiniowy

Forma potrawy: Sosy, Przetwory

1 kg brzoskwin
200g cebuli
1 łyżeczka soli czosnkowej
100 g rodzynek
200 ml octu winnego
1 opakowanie cukru żelującego
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry

Przetwory z cukru » zobacz przepis