MENU
ZWIŃ MENU
Składnik sól kuchenna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Pureé z suchego grochu, fasoli lub bobu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

400 g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Duszona kukurydza

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

 
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki
 

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Makaron z salami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

225g makaronu błyskawicznego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w plastry
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w krążki
225g salami, pokrojonego w paseczki
2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
starty ser parmezan

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Jajecznica wykwintna (najlepsza na śniadanie w niedzielę)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

4 pieczarki
4 jajka
4 plastry szynki lub salami
oliwa z oliwek
6 oliwek czarnych lub zielonych
curry
kechup (3/4 łyżki)
pieprz
sól
bazylia (1 łyżeczka)
pół cebuli
pół papryki czerwonej lub zielonej
pomidor

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Makaron dietetyczny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

450g makaronu
sól
3 łyżki oliwy z oliwek lub 50g masła
2-3 ząbki czosnku rozgniecione
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 łyżki posiekanej bazylii lub ziół mieszanych

Sałatka z pomidorów:
450g małych pomidorów, podzielonych na ćwiartki
1 mała czerwona cebulka, pokrojona na cząstki
2 łyżki sosu vinaigrette

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Maczanka po krakowsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

ćwiartka czerwonego, wytrawnego wina
ew. 4 pieczarki
1 kg karkówki lub schabu
łyżka smalcu lub oleju
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
łyżka kminku

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

włoska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki

Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Ser zgliwały (Ser smażony)

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

2 żółtka
łyżka masła
0,5 kg białego sera
sól
pół łyżeczki kminku

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis