MENU
ZWIŃ MENU
Składnik sól kuchenna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Sałatka z warzyw i jajek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

4 jajka ugotowane na twardo
2 ogórki surowe lub kiszone
2 papryki
2 cebule
4 pomidory
sól, pieprz
sok z cytryny

Do podania:
pieczywo

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Gofry z marchwią i dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery

250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja

Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Galaretka z wędzonego łososia i avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

200 g wędzonego łososia
1 avocado
60 g czerwonego kawioru
30 ml śmietanki kremowej
20 g żelatyny
500 ml wywaru rybnego
100 ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Pasztet z kurczaka, szynki i moreli

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

260 g suszonych moreli
250 g wędzonej szynki
100 ml białego wina
250 g świeżego boczku
500 g piersi kurczaka
125 ml śmietany
2 łyżki koniaku
1 jajo
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, pieprz, liść laurowy
tłuszcz do smarowania formy

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Purée z czosnku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

 
główka czosnku
100 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
 

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Jajecznica prosta

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

2 kurze jaja lub więcej
duża cebula
nać szypiorku
sól kuchenna
pieprz

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Pomidory w cieście

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg pomidorów
tłuszcz
15 dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

Przekąski lub przystawki z soli » zobacz przepis