MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, mięsa zostały zaznaczony na zielono

Szynka pieczona z winogronami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1,2 kg szynki bez kości
po 30 dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50 ml calvadosu (wódki)
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna

Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana

potrawa z mięs » zobacz przepis

Kaczka po pekińsku

Forma potrawy: Dania główne

1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna

Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw

potrawa z mięs » zobacz przepis

Sałatka z kurczaka w ananasie

Forma potrawy: Sałatki

1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50 g orzechów włoskich
1 brzoskwinia

Sos:
250 g majonezu
250 ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz

potrawa z mięs » zobacz przepis

Tagine z kurczaka, rodzynków i migdałów

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200 ml wody
sól, pieprz
60 g obranych migdałów.

Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60 g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody

potrawa z mięs » zobacz przepis

Kotlety schabowe w winie

Forma potrawy: Dania główne

1,2 kg schabu bez kości
100 g migdałów
250 ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól

potrawa z mięs » zobacz przepis

Schab po góralsku

Forma potrawy: Dania główne

75 dag schabu z kością
100 dag kapusty kwaszonej
4 dag tłuszczu
15 dag cebuli
1 dag papryki mielonej
2 dag mąki
25 dag śmietany
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól

potrawa z mięs » zobacz przepis

Schab w galarecie

Forma potrawy: Dania główne

60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina

potrawa z mięs » zobacz przepis

Schab w sosie arabskim

Forma potrawy: Dania główne

8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku

Do podania:
kasza kus-kus

potrawa z mięs » zobacz przepis