MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z kurczaka w ananasie

Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 2, czas przygotowania: 40 min.

Składniki

1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50 g orzechów włoskich
1 brzoskwinia

Sos:
250 g majonezu
250 ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz

Przyrządzanie

Z ugotowanego kurczaka wyjąć kości, zdjąć skórę, mięso pokroić w kostkę.

Ananas, cytrynę i łodygi selera dokładnie umyć. Seler pokroić w kostkę.

Ananas przekroić wzdłuż (łącznie z "czuprynką"). Miąższ wyjąć ostrożnie, by nie uszkodzić skórki, następnie pokroić go w dużą kostkę.

Wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć wierzchnią warstwę skórki.

Przygotować sos. Do majonezu dodać śmietanę, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, sól i pieprz.

Do dużej miski włożyć pokrojonego kurczaka, ananas i selery. Zalać sosem i wymieszać.

Przed podaniem przełożyć sałatkę do wydrążonych połówek ananasa, przybrać połówkami orzechów i brzoskwini.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini

Forma potrawy: Sałatki

mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu

Sałatka z kurczaka, ananasa i kiełków

Forma potrawy: Sałatki

 
2 piersi z kurczaka
puszka ananasa
puszka kiełków sojowych
puszka kukurydzy
 
Sos:
2 łyżki majonezu
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
 

Sałatka z kurczaka o smaku imbirowym

Forma potrawy: Sałatki


500 g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
 
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
 
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy

Letnia sałatka z kurczaka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

450g mięsa z kurczaka, ugotowanego, bez skóry i pokrojonego w kostkę
225g sera ementaler pokrojonego w kostkę
425g brzoskwiń z puszki, odsączonych i pokrojonych
1 łyżka estragonu posiekanego lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonego
3 łyżki sosu vinaigrette
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny