Zobacz wszystkie przepisy z jajkami
Forma potrawy: Desery
laska wanilii
25 dag śmietany kremówki
0,25 litra mleka
14 dag cukru
3 jajka
2 żółtka
10 dag malin
cukier puder do posypania
Kaiserschmarren (omlet cesarski)
Forma potrawy: Desery
4 białka i 4 żółtka
3 dkg cukru
szczypta soli
ok. 12 dkg mąki
masło do smażenia
ok. 1/8 litra mleka
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Desery
6 jabłek najlepiej reneta
12 wiśni z konfitury
2 łyżki likieru wiśniowego
150 g dżemu morelowego
50 g cukru
Na krem:
50 g mączki ryżowej lub płatków ryżowych
3 żółtka
100 g cukru pudru
2 szklanki mleka
pół paczki cukru wanilowego
Forma potrawy: Desery
500 g dyni
20 g masła lub margaryny
50 g bułki tartej
60–80 g cukru pudru
3 jaja
1/2 cytryny
10 g margaryny i 20 g bułki tartej do formy
Forma potrawy: Desery
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Mleczko truskawkowo-poziomkowe
Forma potrawy: Desery
2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10 dag truskawek
10 dag poziomek
4 jajka
6 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag masła do formy
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100 g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50 g cukru
70 g masła
3 białka
50 g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
Forma potrawy: Desery
20 dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10 dag masła
6 małych gruszek
25 dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji