MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z jajkami

Składnik jajka został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Szadon (zabjone)

Forma potrawy: Desery


5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala

Desery z jajek » zobacz przepis

Pianka cytrynowa

Forma potrawy: Desery

4 białka
sok z cytryny

Desery z jajek » zobacz przepis

Zabaglione

Forma potrawy: Sosy, Desery

3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)

Desery z jajek » zobacz przepis

Flip kakaowy

Forma potrawy: Desery

2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 kieliszek koniaku
5 łyżek mleka

Desery z jajek » zobacz przepis

Lody jogurtowe

Forma potrawy: Desery


6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania

Desery z jajek » zobacz przepis

Tiramisu

Forma potrawy: Desery


4 żółtka
2 białka
250g sera Mascarpone
0,25 / 60g szklanki miałkiego cukru
0,75 szklanki bardzo mocnej kawy esspresso
0,25 szklanki alkoholu (np. likier kawowy, koniak, spirytus - wariacje w przepisie)
około 20 szt. biszkoptów - paluszków
kakao gorzkie lub drobne wiórka gorzkiej czekolady

Desery z jajek » zobacz przepis

Pudding budai

Forma potrawy: Desery

5 jaj
5 łyżek cukru
8 dag migdałów
1 tabliczka czekolady
2-3 łyżki tartej bułki
1 kieliszek wytrawnego wina
5 dag rodzynek
cynamon

Desery z jajek » zobacz przepis

Ciasto z czekolady

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
 
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
 

Desery z jajek » zobacz przepis