MENU
ZWIŃ MENU

Mleczko truskawkowo-poziomkowe

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki

2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki kremowej
10 dag truskawek
10 dag poziomek
4 jajka
6 dag cukru
cukier waniliowy
4 dag masła do formy

Przyrządzanie

Mleko należy zagotować, osłodzić i ostudzić.

Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito.

Do ostudzonego mleka dodać śmietankę, cukier waniliowy i przetarte owoce. Ubijać trzepaczką, dodając kolejno jajka.

Ogniotrwałe naczynie na porcje (filiżanki) wysmarować masłem, napełnić mleczkiem do 3 / 4 wysokości i wstawić do kąpieli wodnej, np. do brytfanny, wypełnionej wodą do połowy wysokości filiżanek. Przykryć pergaminem, i gotować ok. 40 min.

Gdy mleczko się zetnie, wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić pod przykryciem.

Wyjąć z filiżanek na rozgrzany półmisek i polać sokiem owocowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ananasowo-kokosowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

1 puszka ananasów
sok z 1/2 limonki
200 ml mleczka kokosowego

Jogurtowy napój truskawkowo-wiśniowy

Forma potrawy: Napoje

2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z wiśni

Truskawkowo-śmietankowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

50 dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder

Koktajl z lodów i soku truskawkowo-malinowego

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 szklanki lodów śmietankowych
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z malin