MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Dorsz po lwowsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Dania główne

1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Zrazy z kury po polsku

Forma potrawy: Dania główne

2 piersi z kurczaka
5 dag tłuszczu
3 dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3 dag szynki
2 dag groszku konserwowego
15 dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Muszelki z tuńczykiem

Forma potrawy: Dania główne

225g makaronu muszelki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
400g tuńczyka w oleju
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
50g zielonych faszerowanych oliwek, nierówno pokrojonych
100g malutkich grzybków - np. pieczarek
4 liście laurowe

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Dania główne

boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego

Do przybrania:
gałązki pietruszki

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Zrazy diabelskie z karkówki

Forma potrawy: Dania główne

ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Gulasz czerwony pikantny

Forma potrawy: Dania główne

60 dkg wołowiny
4 pieczarki
mąka ziemniaczana
kostka bulionu grzybowego
cukier
pieprz
przecier pomidorowy - 3 łyżki
sól
2 cebule
puszka czerwonej fasolki
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili

Dania główne z warzyw » zobacz przepis