MENU
ZWIŃ MENU

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba

Przyrządzanie

Plastry wołowiny posolić i mocno popieprzyć grubo zmielonym pieprzem, następnie delikatnie plastry zbić tępą stroną noża, na patelnię wlać oliwę i rozgrzać ją i obsmażyć z obu stron plastry.
 
Aby plastry przy pieczeniu nie wybrzuszały się należy je przed położeniem na patelnie lekko naciąć z obu stron.
 
Mięso przełożyć do garnka, do patelni dodać masło i dorzucić około połowę cebuli i smażyć do zeszklenia soląc i pieprząc cebulę.
 
Następnie cebulę dodać do mięsa do garnka, na patelnię dodać pozostałą część masła i roztopić je, dodać 2 łyżeczki mąki.
 
Zrobić zasmażkę i dolać do niej zimne piwo cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudy. Dodać łyżeczkę cukru soląc i pieprząc zasmażkę po zagotowaniu zasmażkę przelewamy do garnka z mięsem i cebulą przykryć garnek i dusić ok. 2 godz. na małym ogniu lub w piekarniku.
 
Podajemy na talerzu kładąc 2 kromki chleba z musztardą na wierzchu i na to nakładamy mięso oblewając je sosem z cebulą.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Dania główne

pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz

Wołowina pörkölt duszona po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne

80 dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200 ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory

Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

Kiełbasa w piwie

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

50 dag kiełbasy białej
pół litra piwa jasnego
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do zup

Do podania:
ziemniaki,
surówka