MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Żeberka wieprzowe z rusztu lub piekarnika

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

750 g żeberek wieprzowych
olej do smażenia
 
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
2 łyżki wódki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka tabasco
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Rolada wieprzowa z kaszą

Forma potrawy: Dania główne

75 dag mięsa od łopatki wieprzowej
 
Nadzienie:
20 dag kaszy gryczanej
2 dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula
120 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag kaszy kukurydzianej
1 łyżka masła
30 dag kiełbasy
30 dag pieczarek
1 łyżka tłuszczu
1 cebula
2 łyżki ketchupu
3 łyżki śmietany
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Wątróbka a la kawior

Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy

40 dag wątróbki
tłuszcz
15 dag cebuli
4 jaja ugotowane na twardo
5 dag majonezu
sól, pieprz

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Schab pieczony z morelami

Forma potrawy: Dania główne

800 g schabu bez kości
80 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350 g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Karp bosmański

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny

Dania główne z warzyw » zobacz przepis

Zrazy staropolskie koronne

Forma potrawy: Dania główne

70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól

Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól

Do podania:
kasza

Dania główne z warzyw » zobacz przepis