Kieszonki z indyka nadziewane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz
Wieprzowina z czerwoną kapustą
Forma potrawy: Dania główne
2 kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2 kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 kotletów jagnięcych
2 łyżki pokrojonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
otarta skórka z 1 pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
połowa kapusty chińskiej, pokrojonej w paski
225g małych, poćwiartowanych pomidorków
50g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżki przyrumienionych ziarenek sezamowych
Forma potrawy: Dania główne
450g ugotowanego mięsa z kurczaka, obranego ze skóry
1/2 ogórka w plastrach
200g tuńczyka w oleju
150ml majonezu
150ml kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
Do przybrania:
plastry ogórka
Do podania:
chleb z chrupiącą skórką lub gotowane, młode ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do posypania:
słodka papryka
Forma potrawy: Dania główne
8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek
Forma potrawy: Dania główne
1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba
Medaliony z jelenia w sosie ze śliwowicy
Forma potrawy: Dania główne
50 g śliwowicy
1 kg polędwicy z jelenia lub innej dziczyzny
0,5 łyżeczki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
0,5 l bulionu wołowego
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
1 cebula
1 - 2 marchewki
1 mały seler