MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z baraniną

Składnik baranina został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Tazin z gruszkami

Forma potrawy: Dania główne

750 g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750 g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75 ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki

Dania główne z baraniny » zobacz przepis

Kasza zapiekana z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy
 

Dania główne z baraniny » zobacz przepis

Risotto z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz

Dania główne z baraniny » zobacz przepis

Grillowane kotlety baranie z ziołami

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
 
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
 

Dania główne z baraniny » zobacz przepis

Pilaw indyjski

Forma potrawy: Dania główne

 
40-50 dag baraniny z mostka
125 ml octu 3%
25 dag długoziarnistego ryżu
500 ml rosołu
12 dag sklarowanego masła
300 ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
 

Dania główne z baraniny » zobacz przepis

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne

 
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
 

Dania główne z baraniny » zobacz przepis

Ryż biryani

Forma potrawy: Dania główne

500 g ryżu długoziarnistego
500 g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150 g masła
200 g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50 g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)

Dania główne z baraniny » zobacz przepis

Baranina duszona z kabaczkami

Forma potrawy: Dania główne

600 g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka

Do podania:
ziemniaki lub ryż

Dania główne z baraniny » zobacz przepis