Zobacz wszystkie przepisy z szynką
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
4 steki z wędzonej szynki
otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
4 laski cynamonu
1 łyżka brunatnego cukru
Do przybrania:
plastry pomarańczy
gałązki rzeżuchy
Forma potrawy: Dania główne
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg filetów z dorsza
10 dag szynki
500 ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg tuńczyka
2 duże cebule
750 g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150 ml wina (sherry lub jerez)
100 g czarnych oliwek
100 g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Inne potrawy
4 selery
mleko
15 dag pieczarek
10 dag szynki
tłuszcz
5 dag ketchupu
8 dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125 g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150 g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania