MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasta

półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8 dag mielonych migdałów
3 dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
 

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Placek makowy z rodzynkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
 
Masa makowa:
250 g maku
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
 
Lukier:
50 g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
 

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Babka kawowa

Forma potrawy: Ciasta


2 szklanki cukru
40 dag mąki
25 dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Ciasta

 
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
masa kokosowa:
 
1/2 kostki tłuszczu (12,5 dag)
1/2 szkl. cukru
8 łyżek wiórków kokosowych
 
 

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Szybkie ciasto makowe

Forma potrawy: Ciasta

115 dag masła
250 ml mąki
250 ml cukru
2 duże jajka
1 proszek do pieczenia
3 łyżki maku
1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Placek biszkoptowy z owocami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto biszkoptowe:
400 g mąki
250 g masła
250 g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 g proszku do pieczenia

Inne:
700 g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis