MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Trufle w czekoladzie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

5 paczek herbatników
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
żółtko
2 łyżki kakao
2 zapachy rumowe
czekolada

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasta

280 g migdałów
200 g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki

Lukier:
200 g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy

Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

60 dag (3 szklanki) mąki
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100 dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Tort porzeczkowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
25 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
125 g masła
skórka z 1/2 sparzonej cytryny

Nadzienie:
1/2 kg dojrzałych porzeczek
3 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g posiekanych migdałów
20 g bułki tartej

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Keks

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
20 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Ciasto z czekolady

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
 
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry
 

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis