MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na 14 porcji:
4 jajka
15 dag cukru
8 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Pierniczki "całuski"

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
20 dag cukru
15 dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10 dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Tort makowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1/4 kg maku
skórka pomarańczowa
6 - 7 jajek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
bakalie - dużo

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Karpatka

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
 
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
 
Inne:
masło i mąka do formy
 

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Kruche ciasteczka z płatków jaglanych

Forma potrawy: Ciasta

150g mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
150g masła
100g cukru drobnego
1 jajko
200g płatków jaglanych
50g płatków migdałowych
cukier waniliowy do smaku

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis