MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, nabiał, tłuszcze oraz jaja zostały zaznaczony na zielono

Szarlotka z bitą śmietaną

Forma potrawy: Ciasta

1,5 kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Strudel z nadzieniem migdałowym

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
350 g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy
 
Nadzienie:
300 g migdałów
300 ml mleka
180 g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasta

250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17 dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny

Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10 dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Użądlenie pszczoły

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
50 g masła
20 g drożdży
1/8 l mleka
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
skórka starta z 1 cytryny

Warstwa wierzchnia:
100 g masła
125 g miodu
200 g płatkow migdałowych
2 łyżki śmietanki

Krem waniliowy:
1/2 l mleka
budyń waniliowy (na 1/2 l mleka)
30 g cukru
150 g masła

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Złocisty wieniec z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Tort makowo-serowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
15-20 dag (8-10 łyżek) cukru
5 dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy

Masa makowa:
25 dag maku
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru
5 dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis

Naleśniki mylene

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
200 g mąki
250 ml wody
250 ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia

Sos:
200 g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50 ml koniaku

Nadzienie:
3 gruszki
300 ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100 g migdałów
50 ml śliwowicy

Ciasta z nabiału oraz jaj » zobacz przepis