MENU
ZWIŃ MENU

Ciasteczka z dynią

Forma potrawy: Ciasta

100 g miąższu dyni pokrajanego w kostkę
1 laska wanilii (miąższ)
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
250 g mąki
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ciasta » zobacz przepis

Chleb dyniowy

Forma potrawy: Ciasta

180 g mąki
190 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
150 g cukru trzcinowego
100 g stopionego masła
2 rozmącone jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
100 g orzeszków piniowych

Ciasta » zobacz przepis

Kruchy placek ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
10 dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania

Ciasta » zobacz przepis

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady

Ciasta » zobacz przepis

Gruszki w cieście

Forma potrawy: Ciasta

6 gruszek
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła

Ciasto:
250 g mąki
175 g masła
1 jajo
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki mleka
sól

Ciasta » zobacz przepis

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana

Ciasta » zobacz przepis

Tort dobosza (węgierski)

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru waniliowego

Krem:
300 g masła
200 g cukru
50 g kakao
6 jaj
aromat waniliowy

Glazura z karmelu:
100 g cukru
50 g masła
150 ml wody

Ciasta » zobacz przepis

Tort makowo-serowy

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
15-20 dag (8-10 łyżek) cukru
5 dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy

Masa makowa:
25 dag maku
10-15 dag (5-8 łyżek) cukru
5 dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy

Ciasta » zobacz przepis