MENU
ZWIŃ MENU

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)

Ciasta » zobacz przepis

Placek z płatków owsianych i konfitur poziomkowych

Forma potrawy: Ciasta

20 dag płatków owsianych
2 szklanki mleka
15 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
2 jajka
1/4 kostki margaryny
proszek do pieczenia
30 dag konfitur poziomkowych
tłuszcz, tarta bułka do formy
kawa

Ciasta » zobacz przepis

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10 dag (5 łyżek) mąki pszennej
20 dag marmolady
2 dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru

Ciasta » zobacz przepis

Sernik z mleka

Forma potrawy: Ciasta

2 litry mleka
8 żółtek
25 dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250 dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy

Ciasta » zobacz przepis

Strudel austriacki

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy

Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder

Ciasta » zobacz przepis

Ciastka karnawałowe

Forma potrawy: Ciasta

30 dag (1 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
3 dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Ciasta » zobacz przepis

Murzynek z owocami

Forma potrawy: Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4 kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Ciasta » zobacz przepis

Słone paluszki z kminkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta

40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy

Ciasta » zobacz przepis