MENU
ZWIŃ MENU

Kruchy placek ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
10 dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania

Przyrządzanie

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z cukrem, tłuszczem, żółtkami. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki.

W tym czasie umyć śliwki, osuszyć je ściereczką i wypestkować. Ciasto rozwałkować, przenieść na blachę, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na cieście ułożyć śliwki (skórką do ciasta), lekko wgniatając.

Piec w gorącym piekarniku około 20 min.

Kiedy ciasto zacznie się rumienić, wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sernik z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6 dag masła lub margaryny
35 dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30 dag - 1 kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki

Placek ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
13 dag margaryny
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy

Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
 

Sernik z mleka

Forma potrawy: Ciasta

2 litry mleka
8 żółtek
25 dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250 dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy