MENU
ZWIŃ MENU

Amerykański tort dyniowy

Forma potrawy: Ciasta

750 g dyni
125 ml wody
4 żółtka
100 g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65 g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125 ml śmietany kremowej

Ciasta » zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania

Ciasta » zobacz przepis

Marchwiak

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki

Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru

Ciasta » zobacz przepis

Babka marmurkowa

Forma potrawy: Ciasta

20 dag (1 szklanka) mąki pszennej
20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej
20 dag margaryny
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru
4 jaja
3/4 szklanki mleka lub śmietany
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 łyżka kakao
tłuszcz i tarta bułka do formy

Ciasta » zobacz przepis

Babeczki z kremem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Krem:
250 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70 g czekolady tartej lub w proszku

Inne:
125 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru

Ciasta » zobacz przepis

Ambasador

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto biszkoptowe:
3 (5) jaja
3 (5) łyżki cukru
3 (5) łyżki mąki krupczatki

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 całe jaja
1,5 szklanki cukru
4-5 łyżek mąki
2 kostki masła

Ciasta » zobacz przepis

Spiralki serowe

Forma potrawy: Ciasta

20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy

Ciasta » zobacz przepis

Tort serowy z truskawkami lub poziomkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
20 dag mąki,
8 dag cukru,
8 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
tłuszcz do formy

Masa serowa:
75 dag twarogu,
20 dag cukru,
szczypta soli,
zapach cytrynowy do ciast,
1 budyń waniliowy,
2 szklanki mleka,
2 dag cukru,
2 jajka,
50 dag truskawek lub poziomek

Ciasta » zobacz przepis