MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Zapiekany dorsz z mlekiem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

 
80 dag dorsza
5-6 ziemniaków
cebula dymka
3 szklanki mleka
10 dag masła naturalnego
2-3 jajka
 

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Musaka

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

2 cebule
1-2 ząbki czosnku
7-8 łyżek oleju z oliwek
45 dag ugotowanej baraniny
10 dag pieczarek
2 łyżki zieleniny
2 łyżki ketchupu
sól, pieprz
3 łyżki mąki
8 dag sera żółtego
3 jaja
2 szklanki jogurtu

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Śledzie zapiekane

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

30 dag śledzi wędzonych
1 kg ziemniaków
2 cebule
5 dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
 
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
 

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Quiche cebulowy

Forma potrawy: Zapiekane

Ciasto:
200 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy.
 
Nadzienie:
750 g cebuli
75 ml śmietany
75 g sera gouda
50 g masła
oliwa z oliwek
3 oliwki czarne do dekoracji
 

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Dynia w kieszonce

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje

4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie beszamelowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1,20 kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30 g sera szwajcarskiego lub trapistów

Sos beszamelowy:
40 g masła lub margaryny
40 g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis