MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, warzywa zostały zaznaczony na zielono

Dynia z makaronem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Wyborna zapiekanka z wołowiną

Forma potrawy: Zapiekane

1 kg wołowiny
1/2 kg makaronu
włoszczyzna
3 jajka
15 dag ostrego żółtego sera
3 cebule
połowa szklanki oleju
Vegeta, sól, pieprz do smaku
łyżka masła
koperek lub natka
tarta bułka

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Grzanki z krewetkami i serem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

200 g mrożonych krewetek
40 g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz

Do podania:
piwo

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Ser zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane

1/2 kostki masła lub margaryny
łyżka posiekanej cebuli
1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka w proszku
2 żółtka
4 łyżki śmietany
szklanka startego żółtego sera
6 pomidorów

Do podania:
makaron

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Zapiekany makaron z warzywami

Forma potrawy: Zapiekane

20 g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Risotto z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis

Zapiekanka a la szparagowa z porów

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

 
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20 dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15 dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
 
Do dekoracji:
natka pietruszki
 

Zapiekane z warzyw » zobacz przepis