MENU
ZWIŃ MENU

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Zapiekane » zobacz przepis

Zapiekanka z kurczaka i makaronu

Forma potrawy: Zapiekane

15 dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz

Zapiekane » zobacz przepis

Zapiekanka z dorsza

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

40-50 dag filetów z dorsza
15 dag boczku wędzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5 dag sera żółtego
sól

Zapiekane » zobacz przepis

Zapiekanka ze szparagami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100 g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki

Zapiekane » zobacz przepis

Śledzie zapiekane z ziemniakami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól

Zapiekane » zobacz przepis

Dynia z chili

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500 g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200 g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150 g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy

Zapiekane » zobacz przepis

Zapiekanka bałkańska

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pomidorów
750 g bakłażanów
750 g cukini
3 cebule
150 g tartego żółtego sera
50 g bułki tartej
1 szklanka oliwy

Zapiekane » zobacz przepis

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane

400 g obranej dyni
100 g drobno zmielonych migdałów
100 g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60 g miękkiego masła
sól
biały pieprz

Zapiekane » zobacz przepis