Forma potrawy: Sosy, Dania główne, Dania rybne
Sos:
15 dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5 dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20 g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40 g tłuszczu do smażenia
Forma potrawy: Sosy
100 g orzeszków ziemnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone papryczki chilii
100 g masła orzechowego
2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
1 kawałek cynamonu
3 listki laurowe
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki cukru
3 łyżki soku z limonki oraz skórka z niej otarta
3 łyżki oleju
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli
Forma potrawy: Sosy
15 łyżek oliwy
7 łyżek octu winnego
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku lub bazylii
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki soli
Forma potrawy: Sosy
burak ugotowany lub marynowany
łyżka kaparów
200 ml jogurtu
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka musztardy
łyżka pasty pomidorowej
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
40 dag papryki konserwowej
50 ml czerwonego wina wytrawnego
natka pietruszki
sól, pieprz
musztarda do smaku
Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym
Forma potrawy: Sosy, Dania główne, Kolacje
makaron
starty ser żółty
2 łyżki oliwy
1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
pomidory z puszki
posiekana bazylia lub natka pietruszki
pieprz, sól
Do podania:
lampka wina
Chutney z dyni, moreli i rodzynek
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego